Engagemang och influencer marketing – Så fungerar det!

Engagemang är ett ord som det slängs med väldigt frekvent inom ämnet influencer marketing. Frågan är bara – hur mäter man det och vad innebär det på riktigt?

Det finns som tidigare nämnt i våra artiklar en mängd olika sätt man kan mäta en influencer marketing-kampanj på. Man kan mäta allt från brand awareness och visningar till slutförda köp. Att mäta just engagemang har blivit allt mer populärt trots att det kanske inte är lika lätt gjort som man tror… 

Hur mäter man engagemang?

När man mäter engagemang så mäter man i princip all aktivitet kring ett inlägg i en specifik kanal. 

I olika kanaler brukar man tala om en så kallad engagemangsgrad. Det är en siffra som brukar anges i ett procenttal och ska ge en bild av hur mycket engagemang en speciell influencer har. Hur man kommer fram till en engagemangsgrad kan skilja sig mellan olika kanaler

Ett normalt snitt som många använder är att se över de 20 senaste inläggen och räkna ihop alla likes och alla kommentarer för att sedan dela det på antalet följare som influencern har. 

Vad innebär engagemang?

Engagemang är ett mått på hur relevant en influencer eller ett inlägg är för den följarskara som ser det. För det är nämligen såhär att hur mycket ett engagemang ett inlägg än får betyder det inte nödvändigtvis att engagemanget är positivt. 

Kommentarer kan vara glada såväl som rasande. Därför målar engagemanget en bild av hur relevant inlägget är för läsarna och inte huruvida den kommer leda till en ökad försäljning.

Influencers har kul på tivoli så mäter du engagemang influencer marketing KPIer

Är engagemang alltid lika med ökad försäljning?

Nej, engagemang är inte lika med ökad försäljning. Inte nödvändigtvis. Som vi skrev här ovanför innebär engagemang inte nödvändigtvis positiv uppmärksamhet

Däremot innebär oftast engagemang ökad trafik. Det finns tydliga samband mellan inlägg med högt engagemang och inlägg som prioriteras av algoritmer i olika flöden. Och den ökade trafiken kan såklart innebära eller åtminstone bana väg för en ökad försäljning. 

Vanligtvis minskar engagemangsgraden ju mer följare en influencer har. I alla fall i något sorts mellanskikt. De som tillhör den absoluta eliten och har runt 3 miljoner följare eller mer har även de väldigt högt engagemang. 

Vill du veta mer om att mäta engagemang och influencer marketing? 

Eller har du frågor kring hur ett samarbete med en influencer ska se ut? Hör av dig till oss på Proad!

SKICKA MEDDELANDE
SKICKA MEDDELANDE
Proad sweden logo - influencer marketing programmatisk annonsering och annonsering i digitala kanaler
ProAd Sweden Vi brinner för det digitala mötet.
Vi finns här för att hjälpa dig. Bara fyll i och skicka så återkopplar vi så snart vi bara kan.
Skicka