Zeinas Kitchen

Zeina Mourtada är känd för bland annat en av Sveriges största matbloggar Zeinas Kitchen, sina fyra kokböcker och framträdanden i Nyhetsmorgon i TV4. Kika gärna in på hennes instagram: @zeinaskitchen

''Kärleken till mat kommer ifrån mina föräldrar''

Zeina lärde sig laga mat av sin mamma. Föräldrarna kommer från Libanon, men flydde för att undkomma striderna där och Zeina föddes i Sierra Leone i västra Afrika. När hon var fyra år blev familjen tvungen att fly igen, och tog sig via omvägar till Sverige.

 Mina föräldrar lärde mig att njuta av mat. Att samlas kring maten var något viktigt, samtidigt som det inte fanns några pekpinnar. Det var bara härligt att äta! De bjöd in vänner och grannar. Den glädjen och generositeten vill jag föra vidare till mina tre barn.

– Mamma skaffade ”Rutiga kokboken”. Av den lärde hon sig både svenska och att laga svenska rätter som köttbullar, berättar Zeina.

''Hämtar inspiration från flera olika kök''

Zeina brinner för att skapa recept som alla kan laga, oavsett vilken erfarenhet man har i köket. Även om hon själv hämtat inspiration från många olika kök till en rätt vill hon alltid anpassa och presentera ett enkelt recept. 

Hon skapar sin mat i mötet mellan svensk husmanskost, traditionella libanesiska rätter och den afrikanska matlagningen – men framför allt är det kärleken till mat som driver henne. Bloggen uppdateras flitigt med nya recept varje vecka. 

– Det är viktigt för mig att min familj får njuta av nya smaker. Jag vill också visa hur gott det är med vegetarisk mat och det får gärna vara färgstarkt, vilket ska vara bra för aptiten då vi även ”äter med ögat”.

''Med matglädje i fokus''

– Jag och min man älskar att äta – det tror jag är avgörande för att sprida matglädje. Sedan har vi inga måsten, utom att barnen ska sitta vid bordet och sedan tacka för maten. Barnen får äta så mycket de orkar.

Om ett barn äter tre tuggor och sedan säger ”nu är jag mätt” – då får det vara så. Eller om ett barn inte gillar något, då tvingar jag inte barnet att äta just det, utan säger: Ta mer av något annat. 

Mer om Zeina

Instagram

Följare: Cirka 334 000
Räckvidd: 160 900 på inlägg och 28 200 på stories i snitt Exponeringar: 183 700 på inlägg och 28 600 på stories i snitt

blogg

Sidvisningar: 552 000
Unika användare: 83 000
Besökare i snitt/vecka: 161 500

FACEBOOK

Följare: Cirka 90 000

YOUTUBE

Prenumeranter: Cirka 17 500
Exponeringar: 427 800
Unika tittare: 34 900

demografi

Målgrupp: Kvinnor 91 % Män 9 %
Ålder: 25-34 år - 33 %
Ort: Stockholm 13 %

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!