Esport och OS

gaming-os-esport

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Det har i många år varit en debatt om esport borde vara en del i olympiska spelen och det är fortfarande ett ämne som tas upp med jämna mellanrum – sisådär runt vart fjärde år. Det har under åren gått fram och tillbaka huruvida detta kommer tillåtas eller ej. 

De som argumenterar emot hänvisar mot samma anledning som varför motorsport inte är en OS-gren. 2012 uttryckte dåvarande president för internationella olympiska kommittén (IOK) att Spelen är en tävling mellan atleter, inte maskiner. Av den anledningen är motorsport inte välkommet i OS, och samma anledning ges till esport. 

esport-os-proad

Beroende av företag

Men motorsport behöver inte vara med i OS då de har sin egna internationella organisation FIA som organiserar många motorsportsevent, bland annat den världskända Formula 1. Esport har inte en internationell organisation som arrangerar eventen, utan de stora esportturneringarna organiseras och finansieras av företagen som ofta äger spelen som det turneras i. 

En senare president för IOK har tidigare år pratat om att de vill försöka släppa in esport i Spelen, men att de måste göra det försiktigt. Spel som handlar om våld, skjutande och dödande är inte välkommet i OS, medan spel som representerar en riktig sport skulle vara okej, som till exempel Fifa. 

esport-os

Esport blir en OS-gren

Det ser dock ljusare ut för esporten. 2018 tog man med esport som en demonstationssport i de asiatiska spelen, som är en variant av OS, och 2022 lägger man till esport som en deltagande sport. Det är asiens ehandelsjätte Alibaba som samarbetar med Asiens olympiska råd som ligger bakom satsningen, men nu siktar de på att få med esport i de internationella OS. 

Och precis som olympiska idrottsstjärnor finns det världsstjärnor inom esport. Detsamma när det kommer till att företag väljer att sponsra dessa individer eller lag. Det finns mycket pengar i spelbranschen och den bara växer. Det gäller att få en fot med i spelet och vara en av de första att stötta och sponsra de allra första olympiska esportarna. 

Läs vår artikel och gaming och influencer marketing här!

Utforska mer

DISPLAYANNONSERING

Influencer marketing + Display annonsering =💲🚀

I dagens snabbrörliga marknadsföringslandskap står företag inför en mängd olika utmaningar när det kommer till att nå sin målgrupp. Att hitta rätt balans mellan olika


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss!

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!