Mät effekten av influencer marketing – 4 KPI:er att ha koll på!

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Att tydligt mäta effekten av din marknadsföring och hur den hänger ihop med företagets försäljning är inte alltid det lättaste. Genom att utgå ifrån KPI:er och nyckeltal som är specifikt riktade för att generera fler leads, stänga affärer och attrahera fler besökare – Kan du få reda på vad dina marknadsföringsaktiviteter faktiskt genererar i värde. I detta inlägg ska vi belysa 4 vanliga KPI:er som företag kan använda sig av för att mäta effekten av deras influencer marketing-kampanj. 

Vad är KPI?

KPI (Key Performance Indicator) är tydliga nyckeltal som organisationer och företag kan använda för att mäta sina framsteg och resultat på vägen mot ett specifikt mål. När det kommer till KPI:er inom influencer marketing så är vissa väldigt självklara – och andra talas det mindre om.

Försäljning och konverteringsgrad

Försäljning och konvertering kan mätas på olika sätt, men tänk på att ha koll på hur de olika kanalerna samverkar för att få fram det bästa resultatet. Det finns olika sätt att direkt mäta din försäljning som KPI när du arbetar med influencers. De tre vanligaste är att aktivera en unik rabattkod som influencern sedan marknadsför i sina kanaler, skapa unika länkparametrar (UTM-parametrar) i dom länkar som influencern delar eller att skapa unika landningssidor dit influencers kan skicka trafiken. Mät trafiken som inkommer genom influencers enklast genom att använda Google Analytics. 

Läs även: Varför influencer marketing? 

Räckvidd och engagemang

När man mäter engagemang så mäter man i princip all aktivitet kring ett inlägg i en specifik kanal. I flera olika kanaler brukar man tala om en så kallad engagemangsgrad. Det är en siffra som brukar anges i ett procenttal och ska ge en bild av hur mycket engagemang en specifik influencer har. Hur man kommer fram till en engagemangsgrad kan skilja sig mellan olika kanaler. 

Läs mer om engagemang inom influencer marketing här! 

Känsla och Attitydsförändring

Känsla och attitydsförändring kan vara en av de svårare parametrarna är utvärdera, därför behöver man i det inledande arbetet sätta konkreta mål att jobba mot. Något som blir allt vanligare vid utvärdering av kampanjer inom influencer marketing är vilken känsla som förmedlades kring varumärket.  

Tillväxt i egna kanaler

Du kan mäta tillväxten i företagets egna kanaler så som intressenter för exempelvis nyhetsbrev, Facebook eller Instagram genom olika typer av samarbeten med influencers. Dessa typer av KPI:er är vanligt att mäta genom till exempelvis tävlingar på Instagram, där ett av kraven kan vara att följa företagets konto. 

Är du nyfiken på hur influencer marketing kan hjälpa ditt företag att expandera? Klicka här för att komma i kontakt med någon av våra säljare.  

Sammanfattning

1. Försäljning och Konverteringsgrad  Mät försäljningen genom unika rabattkoder, länkparametrar eller unika landningssidor. Trafiken mäter du genom Google Analytics. 

2. Räckvidd och Engagemang – Mät engagemang i en kanal eller engagemangsgrad genom flera kanaler.  

3. Känsla och Attitydsförändring  Sätt tydliga mål och jämför resultat, tonalitet, och det visuella med tidigare kampanjer.  

4. Tillväxt i egna kanaler  Mät tillväxten i företagets egna kanaler, till exempelvis genom att få reda på antalet intressenter eller arrangemang av tävlingar.  

Utforska mer

DISPLAYANNONSERING

Influencer marketing + Display annonsering =💲🚀

I dagens snabbrörliga marknadsföringslandskap står företag inför en mängd olika utmaningar när det kommer till att nå sin målgrupp. Att hitta rätt balans mellan olika


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss!

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!