Så lyckas du med din influencer marketing-kampanj!

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Att starta ett samarbete på rätt sätt från början kan vara avgörande för en lyckad influencer marketingkampanj. Du vill vara säker på att samarbetet blir så bra som möjligt med influencernBörja din planering i god tid och skapa en tydlig brief. Tänk på att ju mer specifik information som delas i briefen, desto bättre förutsättningar blir det för det kommande samarbetet med en eller flera influencers. I det här inlägget ska vi kika lite närmre på förutsättningarna som krävs för att skapa en lyckad influencer marketingkampanj! 

1. Briefen - Gör den tydlig!

Det bästa sättet för att säkra ett lyckat slutresultat är att göra rätt från början. Skapa en tydlig brief av vad samarbetet innebär i samklang med influencern. Börja med att definiera ditt syfte och mål med din kampanj, var den ska placeras och hur du tror att du bäst når ut till målgruppen. briefen kommer ni överens om vad och hur ni ska arbeta, vilket är ett bra hjälpmedel på vägen. 

En genomtänkt och strukturerad brief som grund, kan spara dig både tid och pengar. Detta kommer underlätta för samarbetet och göra så att ni undviker eventuella missförstånd. Var specifik med informationen som har med kampanjen att göra och säkerställ att du fått med alla detaljer som är avgörande för kampanjen. 

2. Sätt en tidsram för samarbetet!

För bästa resultat är det bra att vara ute i god tid med planeringen inför kampanjen, det krävs minst tre veckors framförhållning för ett lyckat samarbete. Var medveten om att större influencers har oftast ett större bokningsförfarande, därför gäller det att planera för att försäkra om tillgängligheten.  

3. Typ av samarbete

Det finns flera sätt att samarbeta på, inget är rätt eller fel. Det är viktigt att fundera över om du vill skapa ett löpande samarbete eller om den här kampanjen passar bättre för korta och enstaka samarbeten. En långsiktig samverkan kan skapa mer trygghet och mer genuint innehåll. 

Man bör med fördel arbeta med Gold Standard Certification – vilket innebär att aktören har en kvalitetsstämpel på god hantering. För att göra annonsaffären transparent, effektiv och smidig för samtliga inblandade. 

4. Urval av influencers

För att samarbetet ska bli så trovärdigt som möjligt är det viktigt att göra ett bra bakgrundsarbete. Gör ett urval av exempelvis räckvidd, engagemang och konverteringsmål. Säkerställ ett tydligt syfte och KPI:ER innan du väljer influencers att ingå ett samarbete med. Med tydliga KPI:ER får du reda på vilka influencers som är en bra match ihop med varumärket och kan därför styra samarbetet åt rätt håll. 

En effektiv influencer kampanj och influencer samarbete kan stärka och etablera varumärkenTänk på att köpintentionen och trovärdigheten beror på vilken produkt som marknadsförs, det vill säga produkter som kräver större engagemang – kräver även mer expertis för att öka trovärdigheten. 

5. Exklusivitet

Med exklusivitet menas ett avtal där profilen i fråga begränsas i sina övriga samarbeten med andra varumärken. Om ni som företag önskar exklusivitet under samarbetsperioder bör det avtalas. 

Viktigt att tänka på är att om du önskar exklusivitet så kan profilerna komma att tacka nej till din förfrågan, ifall de inte blir erbjudna ett mer långsiktigt samarbete med ditt varumärke. Placera din produkt i ett sammanhang som känns äkta och hos en profil som har kapacitet att nå ut till er målgrupp bör vara av högsta prioritet. 

6. Abryta ett samarbete

Ibland blir det inte som planerat, det kan handla om att influencern inte lever upp till det överenskomna avtalet och trots samtal inte kan leverera. Då kan det vara läge att avbryta samarbetet. Kort sammanfattat innebär detta att om ett samarbete inte fungerar i praktiken eller när det börjar upplevas som negativt. Kostnaderna för den förtida uppsägningen bör framgå tydligt i avtalet. 

7. Reklam ska se ut som reklam

Ett samarbete med en influencer ska alltid följa de lagar, rekommendationer och regler som finns för att undvika missuppfattning. Stäva efter att klargöra eventuella gränsområden så att allt är tydligt för båda partner.  

När innehållet är skapat och ska gå live är det viktigt att reklamidentifieringen tydligt framgår. Detta kan visas på olika sätt, till exempel genom att influencern förklarar i text att hen fått betalning eller annat för att skriva om produkten. Det ska vara lätt att skilja direktreklam från försändelser med annan information.  

7 steg för att skapa en lyckad kampanj - Sammanfattning

  1. En tydlig brief underlättar för samarbetet. 
  2. Sätt en tidsram för samarbetet för bästa förutsättningar.
  3. Välj rätt typ av samarbete – avgör om du vill arbeta kort- eller långsiktigt. 
  4. Urval av influencer – Sätt tydliga KPI:ER för att hitta rätt influencer.
  5. Exklusivitet bör avtalas på förhand. 
  6. Avbryt ett samarbete om influencern inte lever upp till det överenskomna avtalet. 
  7. Reklam ska se ut som reklam – Tydliggör reklamidentifieringen. 
     

Utforska mer

DISPLAYANNONSERING

Influencer marketing + Display annonsering =💲🚀

I dagens snabbrörliga marknadsföringslandskap står företag inför en mängd olika utmaningar när det kommer till att nå sin målgrupp. Att hitta rätt balans mellan olika


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss!

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!