Köpmetoder programmatisk annonsering

Köpmetoder för programmatisk annonsering proad sweden traffic

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Köpmetoder programmatisk annonsering - Preferred/Private deal

Preferred/Private deal är en direkt uppsatt affär mellan säljaren och köparen när det kommer till köpmetoder för programmatisk annonsering. Här förutbestämmer köpare och säljare olika variabler. Man sätter främst ett fast pris per cpm (1000 st annonsvisningar).

Därefter bestämmer man ofta tidsperiod för affärens start och slut, frekvens på visningarna, vart annonskampanjen skall synas geografiskt, vilka sajter man är intresserad utav att synas på, samt vilka enheter annonserna skall exponeras på för läsarna.

Med denna köpmetod har köparen möjlighet att få titta på annonsvisningen först innan den går vidare och blir offentlig i en öppen auktion. 

Hur funkar det i praktiken då? 

Jo, säljaren har ett lager med lediga annonsplatser. Detta lagret skickas för visning till köparen enligt en överenskommen ordning. Köparen väljer då om de ska köpa de erbjudna annonsplatserna eller ej.

En köpare får genom en private deal som regel en högre prioritet och får tillgång till annonslagret före private auction och open auction köparna får det. Ofta kan man också få tillgång till bättre och större format.

Private auction

Lite som namnet beskriver. I denna auktionen får bara i utvalda annonsköpare vara med och buda. Det är säljaren som bjuder in. Här bestäms bara ett minimumpris sedan följer priserna marknaden.

Annonsen kommer då bara synas på de förutbestämda platserna. Vilket i många fall är skönt för annonsören att veta – då har man mer kontroll över var annonsen syns. Till skillnad från en öppen auktion där man inte vet exakt vart annonsen syns – bara för vem. 

“Köpa Programmatisk Annonsering? – Tänk på det här!”

Köpmetoder programmatisk annonsering - Open auction/RTB

Något som en del fortfarande har missat är att det är en skillnad på begreppen RTB och Programmatic. Då RTB eller real time bidding som det är en förkortning utav är en köpmetod inom det programmatiska ekosystemet. 

Likt ovanstående (private auction) är RTB också vad namnet säger. Det är alltså en budgivning på annonsytor i realtid. Det är en öppen marknad och alla får chans att buda. Ofta är det visningar som inte köpts högre upp i köphierarkin och därmed görs tillgängliga för alla. 

Automated Guaranteed (AG)

Ett avtalat och automatiserat köp mellan annonsör och publicist. Denna köpmetod har har ingen auktion; RTB eftersom priset redan är bestämt i förväg. Denna metod kan också användas för analoga annonser.
Programmatisk annonsering Digital marknadsföring B2B och B2C

Automated Guaranteed (AG)

Använder du denna metod betyder det att du köper annonsyta på samma sätt som du gjorde innan programmatic fanns. Med andra ord så är detta en affär där du blir garanterad det bestämda antalet visningar under en viss tidsperiod till ett fast överenskommet pris. Denna denna process nu är delvis automatiserad. Ingen budgivning sker. Denna affären har högre prioritet över de andra tidigare nämnda sätt att köpa annonsplats via programmatic.  Köper du annonsplatser idag på det traditionella digitala sättet? Vi vet att det är många nya ord och termer att ha håll som kanske skrämmer iväg en lite i processen att börja med  programmatic.  

Behöver du hjälp att komma igång?  Hör av dig till oss på ProAd! 

Kontakta oss:

Utforska mer

DIGITAL MARKNADSFÖRING

Så lyckas du med din influencer marketing-kampanj!

Att starta ett samarbete på rätt sätt från början kan vara avgörande för en lyckad influencer marketing-kampanj. Du vill vara säker på att samarbetet blir så bra som möjligt med influencern. Börja

INFLUENCER MARKETING

Trender för sociala medier – Har du koll?

Att pandemin har påverkat många trender för sociala medier har vi kunnat se på flera håll. Allt fler ägnade sig förra året åt aktiviteter online – jobbmöten, AW:s,


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss