Programmatisk annonsering – Nå längre och rikta skarpare

Hur funkar Programmatisk annonsering proad

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Det blir svårt att kalla genomslaget av programmatisk annonsering för något annat än en succé. Det är en metod som hjälpt företag att öka sin räckvidd och målgruppsstyra sin annonsering mycket mer effektivt. Experten inom programmatiska annonsering, Simon Bartosz, delar med sig av sina tankar, råd och tips här!

Först och främst kanske vi ska avhandla; vad är  programmatisk annonsering?

– Programmatisk annonsering är ett sätt att köpa och sälja digitala annonsplatser i realtid med hjälp av automatiska eller semi-automatiska köp- och säljplattformar. Programmatic har mindre mänsklig administration bakom affären än traditionella köp och som med inblandning av data hittar målgrupperna snabbt, enkelt och effektivt. Köpen görs i realtid efter behov och efter de regler och ramar som säljare och köpare på förhand gjort upp sinsemellan, förklarar Simon. 

”Därför ska du investera i Programmatisk annonsering – 5 snabba!”

Varför står programmatisk annonsering ut som annonseringsmetod?

Programmatisk annonsering är en marknadsföringsform som passar alla typer av företag. Det enda du behöver fråga dig i förväg är vad du har för målsättning och önskad effekt av annonseringen? Vill du öka din varumärkeskännedom? Vill du driva försäljning? Oavsett vilket är programmatisk annonsering ett viktigt och bra komplement i din marknadsföringsstrategi. 

Varför, kanske du undrar?

– Jag vill främst peka på de många möjligheterna till optimering och flexibilitet som följer med programmatiska annonser, mest via automatiska system, AI (Artificial intelligence) eller ML (Machine Learning). Dessa system kan programmeras att optimera din kampanj efter mål som du som annonsör sätter upp. Uppnår din kampanj inte satta targets, så kan systemen skruva på några värden i realtid och optimera din kampanj. Du kan till exempel anpassa annonsen till väder, vind, platser, intressen, kontexter, hur ofta den skall visas och på vilka tider, berättar Simon. 

Vad kan programmatisk annonsering erbjuda vad gäller räckvidd kontra icke programmatisk annonsering? 

– Ett effektivare och snabbare sätt att finna unika besökare över en större mängd målsajter. Här kan du enkelt sätta ett frekvenstak över hur många gånger en annons skall visas för en unik läsare/användare. Kostnadseffektiviteten är också bättre, du vet vilka som exponeras för din annons till skillnad från många andra sätt att annonsera på.

ProAd och programmatic 

Dessutom erbjuder programmatisk annonsering möjligheten att effektivisera och optimera målgruppsstyrningen på ett mycket bättre sätt än traditionell annonsering. 

– Du styr dina programmatiska annonser på en mängd variabler; frekvenstak, väder, vind, geografisk plats, tid på dygnet, kontexter eller keywords på en sajt eller artikel, intressen hos inloggade besökare och så vidare. Vi har en välkänd dejtingsajt i portföljen, där har vi snusannonsörer som styr direkt in på en utvald grupp ur vår portfölj, där vi styr direkt på tobakskonsumenter och får pangbra resultat som exempel. Print, radio, tv, podd i olika utsträckning är svårare att styra så finfördelat på, som du kan göra via en programmatisk annons. 

Hos ProAd arbetar specialister och rådgivare som finns tillhands för de företag som är nyfikna på programmatisk annonsering och behöver hjälp kring hur det hela ska utföras på bästa sätt.

– Vi tittar på målsättningar och önskemål från annonsören och syr ihop kampanjen utifrån vad man vill uppnå och de mediaslag som behövs för att lyckas med kampanjen. Hos oss hittar annonsörerna användare/läsare med special- och nischintressen. Framförallt vår stolta och prominenta vertikal med Mat/bakning och recept där vi har de största profilerna och kreatörerna på marknaden. Utöver det har vi sport/gaming, inredning/lifestyle och nöje/underhållning med kända profiler och sajter. Hos oss når du en väldigt engagerad publik. 

Simons bästa råd till dig som är nyfiken på Programmatic

– Kort och gott, tänk igenom syfte, målgrupper och övriga kpi:er, sen matchar vi det mot våra vertikaler och olika kontexter. Det är ett mycket bra komplement till det populära influencer marketing. Men programmatic klarar sig rätt bra som egen produkt tycker jag också, framför allt om du ska satsa på awareness eller branding. Mitt råd blir: planera, budgetera, kontakta, kör och sedan följ upp. Då kommer man se att man valt ett av mest kostnadseffektiva och framåtlutande sätten att annonsera på i annonseringsdjungeln. 

Nyfiken på programmatisk annonsering? Hör av dig vettja! 

Utforska mer

DIGITAL MARKNADSFÖRING

Så lyckas du med din influencer marketing-kampanj!

Att starta ett samarbete på rätt sätt från början kan vara avgörande för en lyckad influencer marketing-kampanj. Du vill vara säker på att samarbetet blir så bra som möjligt med influencern. Börja

INFLUENCER MARKETING

Trender för sociala medier – Har du koll?

Att pandemin har påverkat många trender för sociala medier har vi kunnat se på flera håll. Allt fler ägnade sig förra året åt aktiviteter online – jobbmöten, AW:s,


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss