Hur funkar beskattning inom influencer marketing? 4 vanliga frågor!

influencer holding colorful ballons in two hands digital and influencer marketing

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email
När du samarbetar med influencers måste du hålla koll på vilka regler som gäller för skatt. Men det kan vara svårt att veta vad som gäller i vilka fall. Här går vi igenom några vanliga frågor.

1. Vem ska betala vad?

Beskattning inom influencer marketing är extremt viktigt att inte missa, både för dig som företag och influencern. Influencern ska betala skatt på sina inkomster och måste tänka på att ta med allt i sin deklaration. Du som företag och uppdragsgivare ansvarar för att betala arbetsgivaravgifter. Skatteavdrag görs på ersättning i form av pengar. Är ersättningen enbart produkter ska influencern själv göra det. Allt räknas inklusive moms. 

2. Vad räknas som ersättning?

Det mesta influencern tar emot räknas faktiskt som ersättning. Självklart lönen du betalar ut. Men också tjänster och produkter. Tänk all form av ersättning för arbete som går ut på att marknadsföra dig.

Innehållet i presentpåsar, så kallade goodiebags, räknas som ersättning. Ger ni ut en rabattkod som ersättning ska ni betala arbetsgivaravgifter på värdet av rabatten, om och när influencern använder den.

Något som är lätt att glömma är att också måltider och resor räknas, såvida de inte är rena tjänsteresor. Lättare förfriskningar, som kaffe och bulle, räknas inte. 

Men det finns en undre gräns. Är det sammanlagda värdet mindre än 1000 kronor per kalenderår behöver det inte beskattas. Om  influencern returnerar eller inte ens hämtar ut produktutskick behöver hen inte skatta för dem. 

Är du nyfiken på vad som egentligen gäller när det kommer till lagar och regler för annonssamarbeten? Läs mer om lagar och regler inom influencer marketing samarbeten här.

3. Gäller det alla influencers?

Det gäller alla influencers som saknar F-skatt. Har de det och alltså driver företag gäller andra regler. Antal följare saknar betydelse. Det som spelar roll är om influencerns plattform är vinstdrivande och har en regelbunden närvaro. Det är alltså inte en bra idé att samarbeta med microinfluencers i syfte att undvika skatt

4. Vem bär ansvaret när det kommer till att skatta?

Det är både ditt och influencerns. Uppstår något fel i redovisningen åker ni båda på den smällen. Här är det viktigt att tänka på att även produktutskick omfattas. Är det svårt att hålla reda på vem som fått vad? Skatteverkets råd är att du som företag har ett system med alla uppgifter om utskick och marknadsvärdet på produkterna. Det gör det lättare att uppfylla sina skyldigheter. Varje månad ska ni som företag lämna in arbetsgivardeklaration på individnivå till skatteverket.  Om ni använder en agentur som har inflytande över hur produkter och tjänster fördelas ligger det på agenturen att redovisa och betala arbetsgivaravgifter

Undvik problem med beskattning inom influencer marketing

Som företag har du såklart en fördel om du är lyhörd för influencern och vice versa. Hen kanske är mer van vid samarbeten än du. Sträva efter att ha en öppen kommunikation där man har alla korten på bordet. Vi på Proad har en gedigen erfarenhet av samarbete med influencers, kontakta oss med dina frågor och ta hjälp av oss!

Utforska mer

DISPLAYANNONSERING

Influencer marketing + Display annonsering =💲🚀

I dagens snabbrörliga marknadsföringslandskap står företag inför en mängd olika utmaningar när det kommer till att nå sin målgrupp. Att hitta rätt balans mellan olika


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss!

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!