Jobba som influencer – Hur funkar det?

jobba som influencer i Sverige glad man och kvinna

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Jobba som influencer, själva arbetstiteln “influencer” är helt klart omdebatterad. Och om man som vi, arbetar i branschen så märker man ganska snabbt att diskussionerna till stor del grundas av fördomar. Därför tänkte vi reda ut vad det är som faktiskt krävs för att få kalla sig influencer och hur arbetet går till. 

Vi börjar med att kika lite närmare på var ordet influencer och vad det faktiskt innebär. 

Influencer, som på svenska betyder influerare eller påverkare – och det är faktiskt vad det i grund och botten innebär. En person som har ett stort förtroende och påverkan hos en specifik målgrupp.

Vad innebär yrket influencer?

Vad innebär det då att arbeta som en influencer? Det är här vi skulle vilja börja med att sätta stopp för några fördomar som florerar där ute. Att jobba som influencer är inte på något sätt “ett tramsigt” arbete. 

Förutom att ha ett heltidsjobb i form av att skapa innehåll och arbeta strategiskt med sociala medier så finns det en konstant press att hålla sig relevant och dessutom uppehålla goda relationer med samarbetspartners

Det finns pågående kampanjer hela tiden och ansvaret gentemot såväl publiken som företaget som anlitat dig ligger på just dig.  

Kundcase influencer marketing, display annonsering och programmatisk annonsering företag Proad

Vad är det som krävs egentligen?

Men vad krävs då för att få kalla sig influencer? Det räcker nämligen inte med att vilja vara en opinionsbildare eller känd på instagram om man inte faktiskt är det. 

Det går dock inte heller att säga: “precis vid det här följarantalet är du en influencer”. 

Däremot finns det lite olika segment av influencers som man kan använda som måttstock. En uppdelning som sker är mellan nano-, micro- och macro-influencers. 

Nano-influencers är de med 1000 till 10 000 följare, micro-influencers har mellan 10 000 till 100 000 följare och macro-influencers är de med över 100 000 följare. 

Lagar och regler för att jobba som influencer

En annan fördom som existerar kring influencer-yrket är den om att influencers bara kan göra som de vill och tjäna hur mycket pengar som helst fast de samtidigt får allt gratis. Vänta nu, så fungerar det inte riktigt. 

Förutom att det finns  lagar och regler  som influencers måste förhålla sig till i utförandet av sitt arbete (som till exempel marknadsföringslagen), så finns det också skattebestämmelser att förhålla sig till. Influencers måste även skatta på de gåvor som skickas gratis till dem.

Vad vi försöker förmedla är att arbeta som influencer minst sagt är ett riktigt yrke och innebär både ansvar och hög arbetsbelastning. 

Vill du veta mer om hur influenceryrket fungerar och hur vi kan hjälpa dig som influencer till nästa nivå?  Kontakta oss på ProAd!

Utforska mer

DIGITAL MARKNADSFÖRING

Så lyckas du med din influencer marketing-kampanj!

Att starta ett samarbete på rätt sätt från början kan vara avgörande för en lyckad influencer marketing-kampanj. Du vill vara säker på att samarbetet blir så bra som möjligt med influencern. Börja

INFLUENCER MARKETING

Trender för sociala medier – Har du koll?

Att pandemin har påverkat många trender för sociala medier har vi kunnat se på flera håll. Allt fler ägnade sig förra året åt aktiviteter online – jobbmöten, AW:s,


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss