Influencer marketing ROI

influencer marketing roi

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Allt fler upptäcker fördelarna med influencer marketing och många använder sig numer av det som en naturlig del av sina marknadsföringskampanjer. Många är däremot fortfarande osäkra på hur man mäter och uppskattar sina Influencer marketing ROI, sina “return on investments” – Hur vet man egentligen att en kampanj har varit lyckad och gett en bra avkastning?

I det här inlägget ska vi lära dig mer om målsättning och hur du får ut så mycket som möjligt av ditt influencersamarbete.

return on investment influencer marketing

Målsättning - Vad vill du uppnå med din influencer marketing-kampanj? 

En utav förutsättningarna för att du ska kunna mäta dina framgångar är att du från början har en tydlig målsättning för ditt influencer-samarbete.

Utan målsättningar går det inte att mäta om samarbetet har gett något resultat – Resultatet är det som du sedan kan jämföra med utgifterna som du har lagt ut. 

Oavsett om målet är att skapa mer awareness, såsom t.ex. varumärkeskännedom, eller mer action, som att öka din försäljning, så bör de målen vara formulerade redan innan samarbetet inleds.

På så sätt blir det också tydligare, både för dig själv och den influencer som du väljer att samarbeta med, vad som förväntas av båda parter.

influencer marketing influencers in the summer

Hjälpmedel på vägen - Så läser du av dina resultat

Det finns flera analysverktyg och program som kan hjälpa dig att både sätta dina KPI:er, dina Key Performance Indicators, och för att sedan läsa av den datan som kommer in genom kampanjen.

Vilket eller vilka som du bör använda dig av är dock beroende av vad du vill uppnå med din kampanj. 

För att kunna läsa och spåra kampanj resultaten kan du bl.a. gå tillväga såhär:

  • Skapa specifika kampanjlänkar och/eller unika landningssidor för kampanjen – Detta gör det lättare att spåra varifrån som trafiken kommer och konverteringsgraden bland de som besökt hemsidan. 
  • Be influencern som du samarbetar med att sammanställa en rapport av alla de data som hen har tillgång till via sina kanaler. Såsom engagemangsgrad genom t.ex. likes, kommentarer o.s.v.
  • Skapa separata spårningslänkar för varje influencer och kampanj som du har. På så vis blir det enklare att hålla ordning på de olika resultaten.

Influencer marketing ROI - Vad får man för sina pengar?

Det här är ju såklart helt beroende av vad du har satt för mål för influencer-kampanjen till att börja med. Men detta är några av de mätbara resultaten som du kan få av ett välfungerande influencer-samarbete:

  • Ökad synlighet.
  • Ökad engagemangsgrad.
  • Ökad konverteringsgrad.
  • Ökad försäljning av dina produkter.
  • Mer trafik till din hemsida och till dina sociala kanaler.
  • Större varumärkeskännedom bland din målgrupp.
influencer selfie stick for mobile

Kortsiktiga och långsiktiga mål

När det gäller influencer marketing kan det vara bra att vara medveten om att det kan ta längre tid innan du får synliga resultat för din kampanj, speciellt om du t.ex. vill skapa mer varumärkeskännedom.

Sätt därför både mindre kortsiktiga och större, långsiktiga mål för vad som ska uppnås under hela den perioden som samarbetet pågår. På så vis får du bra indikationer på om kampanjen går åt rätt riktning och vad som eventuellt behöver justeras.

Är du nyfiken på att få veta mer om vad ett influencer-samarbete kan innebära för dig och din verksamhet? Kontakta oss gärna så pratar vi mer 🙂

Utforska mer

Man som skriver på datorn gällande influencer marketing & programmatisk annonsering
INFLUENCER MARKETING

Influencer Marketing & Programmatisk annonsering🎯

Letar du efter de perfekta alternativen inom marknadsföring? Influencer marketing & Programmatisk annonsering kan vara svaret!🎯 I dagens snabbrörliga medielandskap är det inte ovanligt att

display-annnonering
DIGITAL MARKNADSFÖRING

🚀 Maximera Din Brand Safety! 🚀

I en värld där varumärkessäkerhet är av yttersta vikt, är det avgörande att välja rätt partner för dina influencer marketingbehov. Vi på ProAd förstår vikten


Vill du boosta ditt företag?

Skriv en rad så hör vi av oss!

Håll dig uppdaterad!

Håll koll på det senaste inom sociala medier och influencer marketing genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev!